FOLLOW US ON SOCIAL

Posted On

25
Липень
2021

Найбільша пожежа в США

В американському штаті Орегон найбільша в країні активна лісова пожежа спалила більше 300 000 акрів землі, що викликало тисячі евакуацій.

Більше 2000 пожежників борються з так званим Bootleg Fire – однією з найбільших пожеж в історії штату Орегон.

Починаючи з 6 липня, вона вже випалювала площу більше, ніж місто Лос-Анджелес.

Це одна з більш ніж 80 великих пожеж, що вирують в 13 штатах США, викликаних хвилями тепла і сильними вітрами.

Вогонь бутлеги, названий на честь довколишнього джерела бутлеги, змусив щонайменше 2000 жителів, в основному з сільської місцевості, покинути свої будинки. На сьогоднішній день зруйновано не менше 160 будинків і споруд.

Влада заявила, що чверть периметра пожежі локалізовано.

«Ми проводимо операції з гасіння пожеж протягом дня і всю ніч», – заявив у понеділок командувач пожежними Джо Хессел.

«Ця пожежа – справжня проблема, і в доступному для огляду майбутньому ми розраховуємо на тривалу боротьбу».

Саїд-бей, один з жителів міста Блай, чий будинок був зруйнований під час Бутлегскої пожежі, сказав, що здалеку спостерігав, як полум’я пропалювало дерева в напрямку його власності. «Воно було червоним, як ніби ми були на Марсі», – сказав він.

Вогонь, який горить в 300 милях (480 км) на північний схід від Портленда, загрожує знищити ще тисячі об’єктів, оскільки він продовжує поширюватися.

Два центри евакуації були створені для жителів декількох міст, включаючи Кламат-Фолс і Редмонд.

У неділю начальник операційного відділу Джон Фленніган повідомив американським ЗМІ, що спекотна і суха погода створила «нестабільне» повітря, через що спека розігрівається швидше.

Очікується, що температура буде на 10-15 градусів за Фаренгейтом вище норми, і в регіоні також буде посуха, яка може погіршитися в найближчі дні.

За даними Національного міжвідомчого пожежного центру, в цьому році лісові пожежі охопили понад 1,2 млн акрів території країни, в основному в західних штатах.

У 2021 році організація зафіксувала понад 4000 загорянь, що майже вдвічі більше, ніж в минулому році.

Тільки в Каліфорнії спалено в п’ять разів більше акрів в порівнянні з тим же періодом минулого року.

Одна з недавніх пожеж в штаті, названа Dixie Fire, була пов’язана з PG&E – комунальною фірмою, лінії електропередачі якої були звинувачені в розпалюванні пожежі в таборі 2018 року, найсмертоноснішої в історії Каліфорнії.

Хвиля пожеж знаменує тяжчий, ніж зазвичай початок сезону лісових пожеж на заході США, і збіглася з рекордними хвилями тепла в останні тижні.

Тим часом, за даними Міжвідомчого центру лісових пожеж Канади, тільки за минулі вихідні в сусідній Канаді загорілося більше 150 нових пожеж.

Експерти повідомили, що через багаторічну посуху ймовірність історичного сезону лісових пожеж в Північній Америці в 2021 році є «захмарною».

Багато вчених говорять, що зміна клімату збільшує ризик спекотної і сухої погоди, яка може стати причиною лісових пожеж.

З початку індустріальної ери світ вже потеплішав приблизно на 1,2 °C, і температура буде продовжувати рости, якщо уряди всього світу не скоротять викиди.